森林之家-北京别处空间建筑设计事务所
-BCKJ Architects

森林之家


青龙谷自从2013年起,陆续修建了森林体验馆、自然观察径、大本营、森林体验场等基础设施后,已成为市民森林体验的知名景区,是北京开展森林文化的标杆。为体现社会公平,在青龙谷内修建残障人服务设施,让残障人群(包含老年人)能深入林间,进行森林疗愈、康养,体验大自然的精彩,同时能近距离观看长城的巍峨与雄伟。


建筑与山林关系最重要的是隐。主体顺应山体等高线从东往西依次展开,架空于山体之上,保证地表径流的连续性,同时减小对山体和植被的破坏。多层室外平台的设置,在视线上也让建筑消隐于林木之后。


室外平台作为室内功能的延伸,创造了一个不同高度体验森林和自然的场所,这是残障人群不易拥有的体验。

Home in the forest


Since 2013, Qinglong Valley has successively built infrastructures such as the Forest Experience Center, Nature Observation Trail, Base Camp, and Forest Experience Site. It has become a well-known scenic spot for citizens' forest experience and a model for developing forest culture in Beijing. In order to achieve social fairness, service facilities for the disabled are built, so that disabled people can go deep into the forest for forest healing and watching the Great Wall closely.

 

The most important relationship between the building and the forest is hidden. The elevated main body follows the contours of the mountain from the east to the west to ensure the continuity of surface runoff and reduce the damage to the mountain and vegetation. The multi-layer outdoor platforms also let the building to be hidden behind the trees.

 

As an extension of the indoor function, the outdoor platform creates a place to experience the forest and nature at different heights. This is an experience that is not easy for the disabled.

项目信息

建设地点:北京延庆区

用地面积:500 ㎡

建筑面积:810 ㎡

设计时间:2016年

竣工时间:2018年.

委托方: 北京八达岭林场

建筑设计:东梅 陈浩 王浩东

结构设计:闫新

机电设计:张晨辉 尹乙飞

摄影师:东梅 陈浩

Project Facts

Location:Yanqing District, Beijing

Land Area:500 ㎡

Building Area:810 ㎡

Designed:2016

Completed:2018

Client:Badaling Forest Farm

Architect:Dong Mei, Chen Hao, Wang Haodong

Structural:Yan Xin

MEP Engineering:Zhang Chenhui, Yin Yifei

Photograph: Dong Mei, Chen Hao

视频
Video