八达岭森林体验馆-北京别处空间建筑设计事务所
-BCKJ Architects

八达岭森林体验馆


建设场地中有33棵大树,考虑到中国的建筑平均寿命只有25到30年,谁是这块土地的主人?


建筑设计从开始便是围绕着建筑与树的关系展开的,通过找“空”的方式进行空间设计,对形体进行切削及压缩,保留了场地原有树木同时建筑也获得了积极的环境共生。建筑游走于树的间隙间,与33棵大树共存。不同的建筑标高展示人与树在不同层次的相互关系,例如人与树干的关系以及与树冠的关系。设计放弃了封闭的博物馆空间模式,引入了大量的自然光,模糊了内外的边界,自然光的引入让场景设置有了原生环境的背景。


建筑伸展而形成的外部空间也成为环境教育的场所或是孩子游戏场。


雨水径流并没有被建筑阻挡, 山林原有的小溪和经湿地处理后的污水在建筑前汇成一个景观小池塘。质朴的材料和温馨的照明在荒野中给人以温暖,尤其在寒冷的季节。

该中心是中国最早的自然探索中心之一,建筑由展厅、报告厅、餐厅、纪念品商店、救援、办公及公共厕所组成,讲述本地的森林故事,并为多种国内外森林教育, 森林体验活动提供服务。


Badaling Forest Experience Center,Beijing


There are 33 large trees in the construction site. Considering that the average life span of buildings in China is only 25-30 years, who is the owner of this land?

 

From the beginning, the architectural design revolved around the relationship between the building and the tree. The space was designed by finding "empty" ways, cutting and compressing the shape, retaining the original trees on the site and the building also obtained a positive environmental symbiosis.

 

The building entangled within the gaps of coexisting 33 large trees. Different building levels show different relationship between people and trees,such as the relationship between people and trunks, and the relationship with crowns. The closed exhibition space model was abandoned, while we introduced a lot of nature light to blur the boundary between internal and external, and gave the scene settings a background of the native environment.

 

The external space formed by the building's extension has also become a place for environmental education or kid’s playground.

 

Rainwater runoff is not blocked by the building, the original creek and sewage treated by artificial wetlands merge into a small pond before the building. Rustic materials and lighting give warmth in the wilderness especially on cold days.

 

The center is one of China's earliest nature exploration centers, composed of exhibition halls, lecture halls, cafe, souvenir shops, rescue, office and public toilets etc. It tells local forest stories and provides a variety of forest education and experience activities.

项目信息

建设地点:北京延庆

建筑面积:943.1 ㎡

设计时间:2011年

竣工时间:2014年

委托方: 北京八达岭林场

建筑设计:东梅 刘小川 邵文威

结构设计:郝振鲁

机电设计:关慧龙,王伯荣

摄影师:章勇

Project Facts

Location:Yanqing District, Beijing

Building Area:943.1 ㎡

Designed:2011

Completed:2014

Client:Beijing Badaling Forest Farm

Architect:Dong Mei, Liu Xiaochuan, Shao Wenwei

Structural:Hao Zhenglu

MEP Engineering:Guan Huilong, Wang Borong

Photograph: Zhang Yong

视频
Video