北京大学公共教室楼 (北大二教)-北京别处空间建筑设计事务所
-BCKJ Architects

北京大学公共教室楼 (北大二教)

2010年3月,《北京大学公共教室楼》获得了由中国勘察设计协会举办的2009年度全国优秀工程勘察设计行业评选中建筑工程类的三等奖。

2009年12月,获得了由北京规划委员会举办的北京市第十四届优秀工程设计评选中的二等奖。

 

基于对教室及学习方式的研究,设计设置了以中庭为核心的多种公共空间,促进学生之间的交流。

多专业综合节能措施的使用,将教学管理自动化与节能降耗联系起来,做到了综合的智能化设计,其经济性可以量化。是国内最早的基于可持续发展原则的实践之一。

建筑拥有大小74间教室,同时使用的师生约7400人。设计以疏导的概念合理解决大量人流在短时间内的集散问题。

在功能布局上主要有四大特点:

1.    教室布局契合教学特性,人流量大的教室位于建筑的底部,利于快速疏散。

2.    贯穿全楼的中庭系统,打破了传统的中走道教学楼模式。通过中庭组织自然通风系统,同时把让自然光引入教学楼中部。

3.    设置多种公共交流与学习的场所,丰富校园生活。

4. 多出入口设置,接纳来自各个方向的人流。


Public Classroom Building of Peking University (Second Classroom Building)

Public Classroom Building of Peking University, 2010 The Third Prize of the 2009 National Excellent Engineering Survey and Design Industry Organized by China Survey and Design Association.

2009 Second Prize of the 14th Beijing Excellent Engineering Design Selection held by the Beijing Planning Commission.


Based on the study of classrooms and learning methods, a variety of public spaces with an atrium as the core were designed to promote communication between students.

Multi-disciplinary comprehensive energy-saving measures connects teaching management automation which cause energy consumption reduction. The economic efficiency can be quantified. It is one of the earliest domestic practices based on the principles of sustainable development.

The building has 74 classrooms with a capacity of 7,400 students. The concept of dredge is the main point to reasonably solve the problem of mass evacuation in a short time.

There are four main features in functional layout:

1.The large classroom is located at the bottom of the building, which facilitates rapid evacuation.

2.The atrium system organizes a natural ventilation system while introducing natural light into the middle of the building.

3.A variety of places for public communication and learning enrich campus life.

4.Multiple entrances and exits to accommodate people from all directions.

项目信息

建设地点:北京大学校内

用地面积:14472.4 ㎡

建筑面积:33508.4 ㎡

设计时间:2004年

竣工时间:2007年

委托方: 北京大学

建筑设计:东梅 刘小川 高哲 徐港

结构设计:苏倩茜 高庆飞

机电设计:关慧龙 闪其骏 刘勤 王伯荣

摄影师:东梅 林铭述 刘小川

Project Facts

Location:Peking University, Beijing

Land Area:14472.4 ㎡

Building Area:33508.4 ㎡

Designed:2004

Completed:2007

Client:Peking University

Architect:Dong Mei, Liu Xiaochuan, Gao Zhe, Xu Gang

Structural:Su Qianxi, Gao Qingfei

MEP Engineering:Guan Huilong, Shan Qijun, Liu Qin, Wang Borong

Photograph: Dong Mei, Lin Mingshu, Liu Xiaochuan

视频
Video